2017. március 11., szombat

Ramenka

Az első pho-kóstolásomon felbuzdulva elindultam, hogy kipróbáljak egy másik ikonikus ázsiai levest, mégpedig a japán konyha ramenjét. Ez az az étel, aminek szinte az összes nagyobb élelmiszerboltban megtalálható az instant verziója, csakhogy a műanyag pohárba vagy zacskóba tett, ízfokozókkal megspékelt száraz tészta legfeljebb egy kollégista étrendjében tekinthető bocsánatos bűnnek, és valójában baromi messze áll az igazi ramentől. Nem akarom nagy szakértőnek beállítani magam, hiszen én is csak most találkoztam ezzel a fogással közelről, viszont azt hiszem elsőre is egyértelműen látszik a különbség.

De, ha mégsem, akkor egyszerű a feladat: bemész a Ramenkába, és 1690 forintért kapsz egy masszív adag gőzölgő kaját, benne mindenféle finomsággal. Felkapod a pálcikákat meg a lapos fakanalat, és már neki is láthatsz a szürcsölésnek illetve a különböző finom falatoknak.


Na, ilyen egy tartalmas leves, ami után nincs szükség második fogásra! Húsleves gazdagon? Ugyan már! Egy alaposan megpakolt ramenhez képest nevetséges a “gazdagsága”. Mert ebben aztán tényleg van cucc: tetemes mennyiségű, puha, vastag, pont rágható állagú tészta, fafülgomba, babcsíra, tojás, különféle zöldségek és persze a zseniális sertés császárhús kerül az önmagában is ízletes lébe. Alapvetően nem vagyok annyira oda az ilyenfajta húsért, de ahogy a Ramenkában megfőzték, az már az első falatnál levett a lábamról. Nem egy light-os, fittnesz-étel ez, hanem egy izmos, laktató kaja, amit viszonylag gyorsan el lehet tüntetni, hogy aztán jó pár óráig ne kelljen foglalkozni az éhséggel.

A klasszikus sertéses ramenen kívül kapható itt csirkés, marhás, vega vegy tengeri herkentyűs verzió is, szóval azok se ijedjenek meg, akik nem szeretik a disznóhúst. Úgy gondolom, mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen nem kerül többe egy nagyobb gyorséttermi menünél, és mégiscsak több új ízt, valamint több izgalmat rejt egy ilyen leves, mint a sokadik, futószalagon készített hamburger. Persze a japán konyha ismerőseinek ezzel biztosan nem mondok újat, de talán van olyan olvasó is, aki hozzám hasonlóan csak most ismerkedik a szigetország gasztronómiájával. Nos, ők nyugodtan kezdhetik az utazást a Ramenkában, a tapasztaltabbak tippjeit pedig kíváncsian várom!

Facebook: ramenka
Honlap: www.ramenka.hu
Cím: Kazinczy utca 9.
Nyitva tartás:
H-SZ: 12:00-22:00
V: 10:00-20:00