2016. október 31., hétfő

Első

Leveses-szendvicses helyből már elég sok van Budapesten, és ha ezeknek a listája új taggal bővül, az önmagában még kevés lenne ahhoz, hogy őszintén lelkesedni tudjak. A Múzeum utcai Első létrehozói azonban úgy gondolták, hogy miért is ne lehetne a leves mellé adott szendvics éppen hamburger. Így már izgalmasabb a történet, az pedig a tovább növelte az érdeklődésemet, hogy az összes burgerből kapható mini verzió is, ami ideális kóstolgatáshoz és teszteléshez.


A leveskínálat folyamatosan változik, minden nap kétfélét készítenek, egy adag 490 Ft-ba kerül. Én a bazsalikomos-gyömbéres sütőtökkrémleves mellett döntöttem, és kevés jobb választást tudok elképzelni egy hűvös őszi estére. A hangsúly a “krém” szón van, mert igazán sűrű, tartalmas ízkavalkád került a poharamba. A sütőtök önmagában még egészen szolid lett volna, de a bazsalikom és főleg a gyömbér enyhe csípőssége annyira feldobta, hogy igazán emlékezetes fogás váljon belőle. 


A mini hamburgerek közül az almás-baconost illetve a csípőst (590 Ft / db) kóstoltam meg, és amikor megérkezett a rendelésem, nem tudtam (mondjuk nem is akartam) leplezni a látvánnyal kapcsolatos elégedettségemet. Oké, ezek a szendvicsek tényleg minik, de elképesztően jól néznek ki, és igazi gourmet (már-már fine dining) hatást keltenek. Valószínűleg egy normál méretű hamburger (ezeknek 1380 és 1990 Ft között mozog az ára) kiadósabb, mint két kicsi, de valamivel többe is kerül, és úgy csak egy ízt lehet kipróbálni. Hat összeállítás szerepel az étlapon, de mindegyik kérhető marhahússal, csirkemellfilével vagy vega verzióban is, a buciból pedig teljes kiőrlésű és szénhidrátcsökkentett változat is van, így elég sok a variációs lehetőség.


De vissza a rendelésemre! Az almás-baconos burgernek ugrottam neki először, amiben a két névadó összetevő furcsa párosításnak tűnhet, azonban az enyhén édes marinált alma és a sós bacon remekül egészítik ki egymást. Ezeken kívül barbecue szósz, római saláta és füstölt sajt és persze marhahúspogácsa van még a buciban. A méretből adódóan semmiből sem sok, de pont annyi, hogy ebben a pár falatban is intenzíven érezni lehessen az ízeket. A húsból például ez a méret is elég volt ahhoz, hogy meggyőzzenek a jó minőségről. Szándékosan hagytam a csípős hamburgert másodiknak: számítottam rá, hogy a benne lévő szósz és a jalapeno paprika kissé blokkolja majd az ízlelésemet és így is lett. Nem fejletépős erősségű a cucc, nem csak a kapszaicin szerelmeseinek ajánlott, de azért határozottan rászolgál a szendvics a nevére. A hús változatlanul jó, a hagymalekvár és a cheddar sajt pedig kellemes lágyságot visznek az összképbe.

Kis méretben tehát abszolút jól szerepeltek az első hamburgerei, legközelebb a normál verziót fogom választani. Ha ti is így tennétek, akkor érdemes 11 és délután 2 között mennetek, mert ilyenkor 1600 forintért kaptok egy levest, egy hamburgert (sajtos, almás-baconos vagy csípős) és egy szörpöt is. Azt hiszem, ez így elég erős konkurencia a gyorséttermek ajánlatainak!

Facebook: Első
Cím: Múzeum utca 5.
Nyitva tartás:
H-P: 11:00-22:00