2015. december 8., kedd

Kelet Kávézó és Galéria

Az újhullámos kávézókkal kapcsolatban gyakori kritika, hogy a legtöbb ugyanúgy néz ki, nem túl egyediek. Nekem mondjuk bejönnek a minimalista, modern belső terek, de meg tudom érteni azokat, akik már unják a hasonló stílusú helyeket, és valami másra vágynak. Nekik érdemes ellátogatni a Kelet Kávézóba, ahol nem csak a kávé szuper, de a berendezés is érdekes.

A két szintnek egészen különböző hangulata van: alul otthonos, családias a környezet rengeteg könyvvel a polcokon, felül pedig a modern kávézókra jellemző egyszerűség és letisztultság uralkodik. Ennek köszönhetően az is megtalálja itt a számítását, aki újhullámos helyre vágyik, és az is, aki inkább egy hagyományos kávézóba ülne be. Nem volt könnyű a döntés, de végül a Galériát választottam, és reggelizés közben innen figyeltem a Bartók Béla út forgalmát.

kilátás a galériáról

Mert nem csak a napi betevő koffeinadagért érdemes célba venni a Keletet, hanem az ételkínálatuk is egészen érdekes. Főleg szendvicsekből és salátákból lehet választani, de ezek szerencsére nem a megszokott ízesítésben szerepelnek az étlapon. Én például egy olyan grillszendvicset kértem, amiben indonéz mogyoróvaj, tojás, curry masala, rukkola illetve sajt volt. Ahogy a képen is látható, egy adag (950 Ft) négy háromszöget jelent, és ez elég laktató volt ahhoz, hogy bőven kibírjam délig. Nagyjából negyed óra alatt készült el, szóval nem ajánlott egy rohanós reggelen, de egyébként megéri várni rá, mert igazán finom. A mogyoróvaj nagy kedvencem, így meglepő lett volna, ha az nem ízlik, de a többi összetevő is hibátlan. Után ittam még egy cortado-t, és meg is volt a tökéletes napindítás!

indonéz mogyoróvajas szendvics

Persze az italok sem merülnek ki a különféle kávékban, kapható itt még forró csoki, limonádé, szörp és tea is. Utóbbi egyenesen az egyik legkirályabb budapesti teaházból, a Flying Birdből. Ez egyébként is jellemző a Keletre: ami nem helyben, saját kezűleg készül, azt jól megválasztott forrásból szerzik be. Így a kakaós csiga például a Pékműhelyből, sütemények az Édes Sáriból, a szörpök pedig a Méhes Mézestől származnak. Semmiből sem elégedtek meg egy kommersz, alibi-megoldással és ez a hozzáállás dicséretre méltó. Így a Kelet Kávézó és azon helyek közé tartozik, ahol ugyan nem kóstoltam meg mindent, mégis nagyon meglepődnek, ha a választék bármely eleme csalódást okozna.

FacebookKelet Kávézó és Galéria
Cím: Bartók Béla út 29.
Nyitva tartás:
H-P: 7:00-23:00
SZ-V: 9:00-23:00