2019. június 4., kedd

Japan Okonomiyaki Kincsán

A Ráday utcában tényleg mindig találok valami érdekességet! Most például az tűnt fel, hogy nyílt egy új hely, ahol egy eddig számomra teljesen ismeretlen japán kaját, okonomijakit készítenek. Elolvastam a kirakatban lévő leírást és a wikipédiáról is igyekeztem tájékozódni, aztán úgy döntöttem, az lesz a legjobb, ha közelebbről is megnézem, és persze meg is kóstolom ezt az ételt.


Az okonomijaki egy japán street food, ami kicsit hasonlít a palacsintához, az omletthez, sőt talán a pizzához is, de azért eléggé különbözik mindegyiktől. A lisztből, tojásból, zöldségekből álló tésztát vaslapon sütik meg, és közben húst vagy éppen tofut adnak hozzá, a végén pedig bőségesen meglocsolják szószokkal. A sütési folyamat elég látványos, és a kész étel is igazán jól néz ki. A Kincsánban négy változatot lehet kapni, mindegyik típusról van egy kép, és tényleg elég különbözőnek tűnnek. Nem csak egy-két összetevőben térnek el, hanem az elkészítési módban is. A Kansai stílusúban és a tofusban a tésztához keverik a többi hozzávalót, és az egész mixet együtt sütik meg; a “modern” változat réteges, itt két palacsintaszerűség közé kerül a töltelék; a galette-verzióhoz pedig hajdinalisztet használnak, és a végeredmény valóban a francia ételhez hasonlóan néz ki.


A modern (1600 Ft) tűnt leginkább laktatónak, ezért azt kóstoltam meg. Ez sem egy hatalmas adag, nem fogtok tőle kipukkadni, de egy könnyű ebédnek pont elég, és nekem a nyári melegben különösen jól szoktak esni az ehhez hasonló, nem túl nehéz ételek. Főleg akkor, ha érdekes és finom ízek társulnak hozzájuk. Nem kell semmi extrém szokatlanra vagy “nagyon ázsiaira” számítani, a modern okonomijakiban például hús, főtt tészta és káposzta volt a töltelék. Tehát a magyar gyomor számára sem túl idegen ez a kaja, a tálalás és az ízesítés (például a szósz) mégis izgalmassá teszi. Mindenképpen jó hír, hogy ebbe az irányba is bővült a budapesti paletta, szerintem érdemes élni a lehetőséggel és legalább egyszer megkóstolni az okonomijakit.
Nyitva tartás:
H-P: 11:30 -14:30 & 15:30 - 21:00
SZ: 11:30-14:30