2019. január 5., szombat

Aldente on the Road

Az “olasz street food” kifejezésről talán mindenkinek a pizzaszeletek ugranak be elsőre, de ennél azért jóval többféle étel tartozik ebbe a kategóriába. Nem is kell messze mennie annak, aki meg szeretne kóstolni ezek közül néhányat, elég a Krúdy utcáig, ahol a (szintén ebben az utcában lévő) Al Dente étterem tulajdonosai nyitottak egy elviteles kajákra szakosodott helyett Aldente on the Road néven.


Az üzlethelyiség kifejezetten kicsi, de ez ebben az esetben nem probléma, hiszen úgysem az a fő cél, hogy leültessék a vendégeket, a választék pedig így is elég nagy volt ahhoz, hogy nehezen tudjak dönteni. A pultban egymás mellett sorakoztak az olasz alapanyagokból készült szendvicsek, wrapek, focaccia-k, péksütemények illetve édességek, és mindegyiket szívesen végigkóstoltam volna. Az árak nincsenek elszállva, egy ezres alatt sokféle kaját lehet találni. A calzonék például 700 forintba kerülnek, és már a kirakatban megakadt rajtuk a szemem, szóval végül ezek közül kértem a sajtos-sonkásat. Természetesen nem ugyanolyan, mint egy pizzéria frissen elkészített hajtott pizzája, ez ennyi pénzért nem is elvárható. Ez inkább egy péksüteményre emlékeztett, jó volt a tésztája és kifejezetten ízlett benne a pármai sonka és a sajt is.



Látszott, vagyis inkább érződött rajta, hogy nem a “street food-hoz úgyis mindegy” hozzáállással válogatták az összetevőket, hanem odafigyeltek rá, milyen minőséget használnak. A végeredmény pedig bizonyítja, hogy ennek akkor is van értelme, ha a vendégek többsége az utcán sétálva eszi meg ezeket az ételeket. A különbség érezhető, és így sokkal több kedvem van visszamenni, sőt szívesebben fogom kipróbálni a “nagy testvér” Al Dente éttermet is.


A calzone mellé egy csokis sütit (500 Ft) is kértem, ami nem túl dekoratív, és nem is az a tipikus cukros-krémes édesség, inkább egy egyszerű, masszívan kakaós, omlós, egészen laktató piskótáról van szó. Nekem nagyon bejött, mert szeretem az ilyen tömörebb állagú süteményeket, viszont aki valami hagyományosabb desszertet szeretne, az jobban jár, ha inkább mást választ. A pultban bőven van alternatíva, a kiszolgáló pedig elég készséges, biztosan szívesen segít megtalálni a számotokra ideálisat. 

Nyitva tartás:
H-P: 8:00-18:00
SZ: 9:00-18:00