2018. szeptember 5., szerda

Kozmosz Vegán Étterem

Kezdem azt érezni, hogy, ha a stabil minőség és egy új hely kockázatmentes kipróbálása a célom, akkor érdemes valamelyik vegetáriánus vagy vegán éttermet célba vennem. Igaz ugyan, hogy ezekben ritkán találkozom nagy bravúrokkal és igazán különleges kajákkal (az eddig tesztelt helyek közül a Napfényes a kedvencem), de még csalódnom sem kellett bennük. Ebbe a sorba pedig tökéletesen beleillik a Kozmosz Vegán Étterem is, hiszen jó áron kaptam itt finom és laktató ebédet.


A helyiség nem nagy, de pont emiatt tetszett a hangulata. Családias és nyugodt, a konyha pedig nincs teljesen szeparálva a vendégtértől, így jól ráláttam egy részére az asztalomtól. Éppen nem volt óriási pörgés, ezért nem kellett sokat várnom, hogy elém kerüljön a barbecue szejtán tál (1690 Ft), amit rendeltem. A szejtán mellett grillezett bébikukorica, saláta, sült krumpli illetve paradicsomszósz volt rajta, és a sokféle ízből egy tök jó, változatos étel állt össze. Jól eltalálták a szejtán állagát, nem volt sem rágós, sem gumis, és a kukorica is ízlett, legjobban mégis a krumpli jött be.

Pedig semmi extra nem volt benne, egyszerűen csak nem szívta meg magát olajjal, ezért igazán ropogós tudott lenni a külseje, és nem vitték túlzásba a fűszerezését. Ez a köret egy hamburgeres helyen (bizonyos szempontból a Kozmosz is ilyen, többféle vegán burger is van az étlapon) is teljesen oké lenne, vagy a sűrű paradicsomszószba mártogatva sörkorcsolyaként is megállja a helyét.


Egyébként a szolidabb fűszerezés és az ehhez kapcsolódó visszafogottabb ízvilág a tál minden elemére jellemző volt. Nekem ez kifejezetten bejött, de aki valami igazán intenzív ízű ételt szeretne, az jobban teszi, ha inkább egy másik fogást választ. Az étlap egy része úgyis folyamatosan cserélődik, legutóbb például thai kajákkal egészült ki az állandó kínálat.
Azt vettem észre, hogy a jó vegán éttermekben (ahogy itt is), az állati eredetű összetevőket nem pusztán növényi alternatívákkal, hanem extra odafigyeléssel és gondosan megválogatott alapanyagokkal igyekeznek pótolni. Ez egy határozottan szimpatikus szemlélet, amiből kellő kreativitással szuper ételek jöhetnek létre.
Nyitva tartás:
H: zárva
K-P: 11:30-15:00 & 18:00-22:00
SZ-V: 11:30-22:00