2017. december 1., péntek

Risbon

Az aluljárók ételkínálata általában nem igazán említésre méltó, sem a környezet, sem a kaják nem túl bizalomgerjesztőek. Akár gyrosról, akár pizzaszeletről van szó, csak akkor szoktam ezeket választani, ha tényleg nincs más lehetőség, nemrég azonban felfedeztem egy olyan helyet a föld alatt, ami legyőzte az előítéleteimet és kíváncsivá tett. Pedig a Kálvin téri aluljáró nem az a hely, ahol könnyen megjön az ember étvágya, a Risbon kínálatához mégis kedvet kaptam, ezért vettem pár “rizottóbombát” elvitelre.



A hangzatos név az arancinit vagyis a morzsába forgatott, különböző finomságokkal megtöltött szicíliai rizsgolyót takarja. Az ízesítések között vannak édes és sós verziók is, egy 15-16 dekás darab egységesen 330 forintba kerül. Átlagos esetben hárommal jól lehet lakni, és így még éppen egy ezres alatt megúszható az étkezés. A külső panír mindegyik esetben kellemesen ropogós, az alatta lévő, rizsből összeálló réteg pedig puha, omlós, mégis eléggé összetartja a gombócot ahhoz, hogy kis odafigyeléssel útközben is meg lehessen enni.



Az érdekes rész persze legbelül van, és szerencsére mindegyik arancinibe kellő mennyiségű töltelék került. A ricottás-spenótos verzió is egészen karakteres ízekkel bírt, a marharagus pedig még jobban bejött, érezhető volt, hogy tényleg marhahúst használtak fel hozzá. Két sós gombóc után desszertként megkóstoltam a csokipudingos változatot is, amibe már a rizs is édes formában került. Valahogy úgy kell elképzelni, mint a golyó formájúra gyúrt, panírozott tejberizst, és ez talán hülyén hangzik, viszont abszolút működőképes az ötlet, ez az arancini is finom, és az sem hátrány, hogy tartalmasabb egy átlagos édességnél.


A Risbon nem egy világmegváltó, forradalmi újítás, viszont olcsón kínálnak, laktató, ízletes és a megszokott street foodoktól eltérő falatokat. Ennyi pénzért mindenképpen érdemes kipróbálni akár édes akár sós apróságra vágytok. Király lenne, ha minden forgalmasabb megállóban valami ilyen szintű kaját lehetne venni.
Nyitva tartás:
H-P: 9:00-18:00

Nagyvárad tér, aluljáró
Nyitva tartás:
H-P: 7:00-20:00
SZ: 7:00-16:00