2017. május 6., szombat

Normafa Rétes

Vannak olyan helyek, amik az évek során különösebb marketingkapmány nélkül is kultikussá váltak, szájról szájra terjed a hírük, és egyre több elégedett vendég zemg ódákat róluk. Ennek a hátterében sok ok állhat: lehet, hogy tényleg kiemelkedő minőséget kínálnak, valami igazán újszerű ötlettől álltak elő, vagy csak az elhelyezkedésük nagyon szerencsés. Egyértelmű, hogy a Normafa Rétes sikerében ez utóbbi is fontos szerepet játszik, hiszen egy ilyen bódé valószínűleg nem sok vizet zavarna a belvárosban. Azonban az sem elhanyagolható, hogy több kajálda is van a környéken, de egyiknek sincs ennyire jó híre, a rétesest pedig sokan egyenesen Budapest legjobbjának tartják.


Így hát egy kissé borús, de túrázásra (vagy esetemben futásra) kiválóan alkalmas napon elindultam, hogy kiderítsem, mi állhat a töretlen népszerűség hátterében. Az biztos, hogy a környezet telitalálat: a levegő friss, a kilátás pedig pazar! Mire idáig felérnek a kirándulók, már pont jól jön némi édesség, ami energiát biztosít a továbbinduláshoz, így nem meglepő a nagy forgalom. Ennek köszönhetően friss és meleg réteseket kaptam, így néz ki a meggyes-mákos illetve a túrós:


Na jó, dobjuk fel egy kis optikai tuninggal:


Máris szuperebb a látvány! Mindegyik verzió 300 forintba kerül, és általában a klasszikus ízek közül lehet választani. Ez persze nem baj, a gondok inkább a tésztánál jelentkeznek: ilyen papírvékony, íztelen, szétesős-foszlós állagú rétessel még nem találkoztam. Komoly kihívást jelentett úgy megenni, hogy a külső réteg fele ne az ölemben végezze. Kár érte, mert a töltelék viszont mindkét esetben teljesen rendben volt. Nem túlságosan édes vagy tömény, viszont jóízű, krémes lágy belsőt rejtett a gagyi külső - számomra érthetetlen ez a párosítás. Egy jobb minőségű tésztával tényleg frankó lenne ez a rétes, így viszont nem több egy átlagos édességnél, aminek az elfogyasztása közben gyönyörködhettek a panorámában. 

Szóval érdemes felmenni a Normafára rétesezni? Szerintem nem, de úgy általában érdemes felmenni a Normafára, mert tök jó hely, és ha már itt vagytok, akkor éppen egy rétes is belefér.

Nyitva tartás:
Téli: H-V: 10:00-16:00
Nyári: H-V: 9:00-20:00