2016. május 6., péntek

TöLTő

A hamburger hírneve jelentős javuláson esett át az utóbbi pár évben, és ennek kapcsán az emberek szépen lassan ráeszméltek, hogy az alapvetően egészségtelennek, vagy „szemét kajának” tartott ételeket el lehet készíteni a strandokon megszokott verziónál sokkal magasabb színvonalon is. Ebbe a sorba illik bele a TöLTő, ahol a kolbászokat gondolták újra, mégpedig úgy, hogy egészen a gourmet szintig emelték a disznóvágások egyik legtipikusabb produktumát.


Szóval érdemes elfelejteni a zsíros-mócsingos húscafatokkal kapcsolatos előítéleteket, mielőtt beléptek a Wesselényi utcai étkezdébe, mert itt egészen mással fogtok találkozni. A vendégtér nagyjából 10 négyzetméteres, és az utcán is csak egy asztal van kint, így gondolom ebédidőben eléggé zsúfolt lehet a hely. Én azonban egy nyugodt délutánon érkeztem, így le tudtam ülni, és mindössze 5-6 percet kellett várnom a frissen készülő ételre. Várakozás közben levendulás szörpöt kortyolgattam, amivel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdést (mennyire legyen édes), roppant ügyesen és egyszerűen megoldották: a kiszolgálólány megkérdezte mennyi szörpöt tegyen bele. Nem nagy ügy, de mindenképpen piros pont jár érte ahhoz képest, hogy sok helyen csak eléd teszik a kész italt, aztán vagy ízlik vagy nem.

Ételeket tekintve négy állandó kolbász (vagyis kolbászos buci, amit akár hotdognak is lehetne nevezni) valamint egy szezonális összeállítás alkotja a kínálatot. Az étlap tehát nem hosszú, de ez nem baj, hiszen mind az öt tétel izgalmasan hangzik. Az én választásom a rozmaringos sertéskolbászra esett, ami mellé fügés dijoni mustár valamint alma chutney kerültek a zöldfűszeres buciba. Íme a végeredmény:

Töltő - rozmaringos sertés kolbász

Külön öröm, hogy még a tálalásra és a díszítésre is odafigyeltek, a kaja tetejére kerülő zöld cuccot (bocsi, képtelen vagyok ennél jobban beazonosítani) például frissen vágták le a növényről. A kétoldalt kilógó kolbász is igazán guszta, nem is tudtam megállni, hogy ne kóstoljam meg magában. Már az első harapásnál érződött, hogy a szakács bizony nem csak a külcsín terén gondolta ezt az ínyenckedés dolgot: a hús íze szuper! És még jobb lesz, ha a többi összetevővel együtt kóstoljuk: a mustár kellően pikáns, az alma chutney kellemesen édes-fűszeres, az ezekből létrejövő összhatás pedig egyszerűen brutáljó. Ahogy a képen is látszik, az arányok egyértelműen a kolbásznak kedveznek, köré van felépítve az egész étel, és minden falatban főszerepet tölt be.

Szóval a kaja úgy, ahogy van szuper, és az egész hellyel kapcsolatban is csak két negatívumot tudok megemlíteni. Ezek sem hatalmas problémák, és mindent együttvéve határozottan ajánlom a TöLTő-t, de a teljes kép érdekében megemlítem a látogatásom ezen oldalát is. Az egyik ilyen gyenge pont az ételszag, amivel kezdetben még meg tudott birkózni az elszívó (hiszem az én rendelésem volt az egyetlen), viszont ahogy újabb vendégek érkeztek és egyre több kolbász került a grillre, gyanússá vált, hogy aki csúcsidőben itt tölt 15-20 percet, annak a ruhája is jól fog lakni. A másik gondot az árazás okozhatja, de ebben a kérdésben nem tudok határozottan állást foglalni. A bucik 1200-1300 forintba kerülnek, és egyik részről jogos az elvárás, hogy ennyiért már olyan kaját kapjunk, amivel jól lehet lakni, ehhez pedig egy éhesebb vendégnek akár két adagra is szüksége lehet. Másrészt viszont az ínyenc színvonalat figyelembe véve, egyáltalán nem meglepőek az árak, és egy átlagos étkezést azért kitesznek a Töltő fogásai. Nem mondom, hogy olcsó, de még így is megéri kipróbálni!

Facebook: TöLTő
Honlap: www.tolto.net
Cím: Wesselényi utca 31.
Nyitva tartás:
H-CS: 12:00-20:00
P-SZ: 12:00-21:00
V: 12:00-21:00