2016. március 4., péntek

Rákóczi étterem

Nem könnyű feladat olyan éttermet találni, ami kínálatban, kiszolgálásban és minőségben is meghaladja az átlagos kifőzdék színvonalát, mégsem feltétlenül kell sokezres számlára készülni egy kiadós étkezés végén. Emiatt mindig örömteli, amikor ilyen helyre bukkanok, legutóbb például a Rákóczi téren jártam szerencsével.

Rákóczi étterem - belső

Rákóczi étterem - díszítés

A térrel azonos nevet viselő étterem már kívülről sem tűnt túl puccosnak, belépve pedig megbizonyosodtam róla, hogy egyszerű, mindenféle sznobizmustól mentes vendéglátóegységről van szó. A díszítés magyaros, de nincs eltúlozva, inkább csak „a név kötelez” alapon kerültek az erdélyi fejedelemhez kapcsolható tárgyak, és a róla készült képek a falra. A helyiségben kb. harmincan tudnak leülni, de a honlap szerint van egy rendezvényteremként funkcionáló pincerész is. Az étlap kifejezetten szimpatikus, rengeteg kedvező áru étel közül lehet választani, a napi ajánlat tartalmát pedig különösen érdemes megvizsgálni. Én is ebből állítottam össze az ebédemet: egy gulyáslevest (590 Ft) kértem illetve kecskesajttal töltött bordát steak burgonyával (1390 Ft). A választék nagy része ezekhez hasonló, magyaros fogásokból áll, de vannak például pizzák és még cápa steak is!

Rákóczi étterem - gulyásleves

A kiszolgálás közvetlen és gyors, a levesemre nem egészen 10 percet kellett várnom. Klasszikus ízvilágú, pont kellően zsíros és fűszeres étellel nyitottam az ebédet, ami házias, „nagymamás” jellegű volt, de nem ülte meg a gyomromat. Hús és zöldségek is korrekt mennyiségben kerültek bele, de azért hagyott helyet a a főfogás számára. Az egyetlen szépséghiba, hogy a mellé adott kenyér, kissé már száraz volt. Nem vészesen, de ezen azért elég könnyen lehetne javítani.

Rákóczi étterem - kecskesajttal töltött borda

Igaz, hogy a borda mellé mirelit krumpli járt, de legalább jól készítették el, így ropogós és ízletes lett. A hús is finom volt, a panírján ugyan néhol látszott, hogy bő olajban sütötték ki, de szerencsére ez nem tette túl zsírossá vagy nehézzé az ételt. A magyar konyha egyszerűen ilyen: nem éppen a diétás kaják melegágya. A töltelékül szolgáló kecskesajt pedig kifejezetten ízlett, feldobta az amúgy nem túl izgalmas (viszont teljesen rendben lévő) ételt. Az adagok is jók, ezzel a kombinációval bőven jóllaktam, és, ha figyelembe veszem, hogy a két fogás együtt mindössze kétezer forintba került, akkor kijelenthetem, hogy igazán jó ár/érték aránnyal bíró étkezéshez volt szerencsém. 

A Rákóczi étterem klasszikus magyaros, házias ételeket kínál remek árakon, ideális választás tehát például egy vasárnapi ebédre, és ha a külföldi ismerőseiteknek akarjátok megmutatni a hazai konyhát, akkor is sokkal érdemesebb ide hozni őket, mint a forgalmas utcák lehúzós helyeire.

Cím: Rákóczi tér 9.
Nyitva tartás:
H-P: 10:00-21:00
SZ: 10:00-16:00
V: 11:00-17:00