2020. február 4., kedd

Léműhely

Amikor a Bikás parknál lévő kolbászosnál jártam, észrevettem, hogy nyílt mellette egy hely, ahol frissen préselt gyümölcs,- és zöldségleveket árulnak. Egyből be is mentem, azóta pedig több italukat megkóstoltam, és mindegyik ízlett, szóval itt az ideje írni róluk.


A Léműhely kifejezetten kis üzlet, ezért gyakran a bejárat mellett, az utcán is tárolják felhasználás előtt az alapanyagokat, vagy később azt, ami maradt belőlük. Ez kapásból okot ad a bizalomra, hiszen egy ilyen helynél elég jó jel, ha egy csomó céklát vagy pár ládányi narancshéjat látunk a “kirakatban”.


A levek olyan szempontból ugyan nem maximálisan frissek, hogy nem közvetlenül a vásárlásnál, hanem reggelente préselik őket, viszont még így is nagyságrendekkel jobbak, mint a bolti verziók, és ez határozottan érezhető az ízükön. Az árukon szerencsére kevésbé: persze drágábbak, mint a sűrítményből felhígított, dobozos termékek, de azért nem kell egy vagyont fizetni értük, és mennyiségi kedvezmény is van.


A bolt csomagolásmentes, szóval elsősorban a vásárlók által hozott palackokat töltik meg az italokkal, de, ha valakinél nem lenne (vagy nem elég), akkor helyben is tud venni, aztán később már azt használhatja. A kínálat szezonálisan változik és az egyes italokból kérhetünk tetszőleges keveréket is, a sárgarépa és a narancs például szerintem nagyon jól passzol egymáshoz. A jelenlegi felhozatalból az alma-gyömbér a kedvencem, ami hidegen és felforrósítva egyaránt nagyon finom, de a breuss nevű mixet is érdemes megkóstolni. Ebben 60% cékla, 30% sárgarépa, 8% zeller és 2 % fekete retek van és ezekből egy meglepően homogén, egységes íz keletkezik. 

Nemrég két új Léműhely nyílt (egy a Ferenc körúton, egy pedig Kispesten), ezekbe szintén a Bikás parkból szállítják a leveket, szóval most már három helyen lehet kipróbálni az egészséges és finom italokat. Ez egy kifejezetten kellemes módja a vitaminraktárak feltöltésének.

Facebook: Léműhely
Cím: Tétényi út 63.
Nyitva tartás:
H-P: 7:00-19:00
SZ: 8:00-14:00