2016. április 26., kedd

Bajor Söröző

Bármiről is legyen szó, az első mindig egy meghatározó élmény, amit nehezen felejtünk el. Nos, én a Bajor Sörözőben találkoztam először igazán minőségi hamburgerrel, és ez a hely azóta is egy erőteljes viszonyítási alapot jelent számomra a sorra nyíló burgerezők tesztelésekor: minőség, mennyiség és ár tekintetében is az lett a szememben az etalon, amit itt tesznek a vendégek elé. 

Pedig alapvetően egy egyszerű kocsmáról van szó, ami még csak nem is igazán reklámozza magát, de erre nincs is szükség, hiszen szájhagyomány útján gyorsan elterjedt, hogy a Karinthy útra érdemes elmennie annak, aki jó áron akar jót enni. Ebédidőben általában tele van a hely, szóval, ha biztosra akartok menni, foglaljatok asztalt, és azt sem árt tudni, hogy akár 20-30 percet is kell várni a kajára. De megéri, hiszen 1300 forintért egy 17 dekás marhahúspogácsával ellátott szuper hamburgert és mellé egy jókora adag nem kevésbé remek házi sült krumplit kaptok. Ezzel a párossal általában jól szoktam lakni, de akkor sincs gond, ha éhesebben térek be, egyszerűen csak emelem a tétet, vagyis a hús méretét. Az étlap amúgy kifejezetten egyszerű, nincsenek előre meghatározott tételek, hanem ti állíthatjátok össze a burgert, a megfelelő nagyságú hús valamint a kért extrák kiválasztásával. Az árszabás az alábbi képen látható:

Bajor Söröző - árak (Forrás: a hely Facebook-oldala)

A bacon-ös verziót már többször próbáltam, és mindig jelesre vizsgázott, ezért most a változatosság kedvéért pirított hagymát kértem pluszként. Csalódnom ezúttal sem kellett, és a tálalás is megmaradt a stílusos vágódeszka-bögre kombinációnál. A lenti képen jól látszik, hogy a buci nem a legkisebb húshoz lett méretezve, de emiatt csak a látvány lesz valamivel kevésbé guszta, íz tekintetében abszolút nem jelent gondot, legfeljebb egy-két falatba kerül több zsemle. A 25-ös hús már simán helyrebillenti az arányokat, a még nagyobbak pedig szépen túl is lógnak a bucin. A marha íze végig erőteljesen érződik, a húst jól átsütik, de azért nem veszti el a szaftosságát sem. A zöldségeket nem viszik túlzásba, viszont nem is igazán hiányoznak, mert a házi készítésű szósz kellő kárpótlást nyújt. A krumpli pedig remek példa arra, hogy még egy kisebb, baráti árakkal dolgozó helynek sem feltétlenül kell a sablonos, gyorsfagyasztott cuccot felszolgálnia. 

Bajor Söröző - 17 dekás hamburger krumplival

Ha mindezek mellé választunk valamit a folyamatosan változó, kézműves söröket is tartalmazó italkínálatból, akkor olyan egy teljes körű gasztroélményben lehet részünk, aminek hatására akár azt is elfelejtjük, hogy egy kocsmában vagyunk. Mondjuk a jól érezhető ételszag és az egyszerű berendezés azért visszarántanak a talajra, de a Bajor Söröző az a hely, ahol még ezek sem tudnak zavarni. Nem akarnak izgalmasak vagy trendik lenni, egyszerűen csak bitang jó burgert adnak jó áron, ez pedig még a folyamatosan fejlődő városban is elég a sikerhez. Felejtsük el, hogy a kocsmákban csak zsíros kenyeret vagy gagyi melegszendvicset lehet enni „legyen valami, ami felszívja az alkoholt” alapon, mert itt a bizonyíték, hogy létezik ezeknél sokkal minőségibb opció is.

Facebook: Bajor Söröző
Cím: Karinthy Frigyes út 12.
Nyitva tartás:
H-V: 12:00-00:00 (konyha csak 22:30-ig van)