2019. március 9., szombat

PitaGorasz

Erre a helyre leginkább a neve miatt lettem kíváncsi. A sokadik, a többitől semmiben sem különböző gyros-büfé már nem igazán tud lázba hozni, viszont a PitaGorasz-ból ügyesen kikövetkeztettem, hogy itt valószínűleg a görög verziót készítik, az pedig közel sem olyan gyakori a Kálvin tér környékén. Az étlapot megnézve beigazolódott a sejtésem, de nem csak görög gyros-t, hanem például hamburgert és tépett malacot (elég fura a pulled pork-öt így leírva látni) is lehet itt kapni.


Én maradtam a gyros tálnál (1450 Ft), amit pár perc alatt elkészítettek, és egyből látszott rajta, hogy több szempontból is eltér a szokásostól. Már a tálalás sem tipikus a saláta és a tzatziki is egy-egy műanyag pohárba kerültek, a papírtálca nagyobbik részét pedig a hagymával megszórt és csípős szósszal meglocsolt hús, a krumpli, illetve a pita foglalja el. A krumpli hasábok helyett korong formában van kisütve, a pitát pedig csíkokra vágták.


Ezek még főleg a látványt érintő (de azért az ízt is befolyásoló) változtatások, az viszont már jelentősebb, hogy a csípősség a megszokottnál kevésbé nyomja el a hús ízét. Úgy általában nincs túl sok szósz, a salátát nem is áztatták el, inkább csak megfűszerezték a paradicsomot, uborkát és olívabogyót. Egyébként számomra ezek a zöldségek jelentették a tál gyenge pontját, de nem az öntet hiánya miatt, hanem azért túl hidegek voltak, és emiatt sokat veszítettek az ízükből.


A hússal, a pitával és a krumplival azonban kifejezetten elégedett voltam, és a tzatziki is ízlett. Annak pedig külön örülök, hogy PitaGorasz tényleg nem csak egy újabb tucathely a sorban, hanem bátran mertek változtatni az elterjedt szokásokon, és az újítások többsége jól sült el. Már pusztán ezért is érdemes tenni itt egy próbát, hiszen biztosan nem egy átlagos gyrost-t fogtok kapni, és talán éppen az új kedvenceteket találjátok meg.

Facebook: PitaGorasz
Cím: Kálvint tér 5.
Nyitva tartás:
H-V: 10:00-20:30