2019. szeptember 10., kedd

Eleche

Egy cukrászda vagy attól lesz figyelemre méltó, hogy a jól ismert sütiket kiemelkedően finoman készítik el, és ezáltal akár egy almás pite is visszatérésre készteti a vendégeket, vagy attól, hogy van valami olyan házi specialitásuk, amit máshol nem lehet kapni. A Vaskapu utcában nemrég megnyílt Eleche esetében ez a mágnesként működő összetevő a dulce de leche, vagyis egy katalán eredetű karamellizált tejkrém, amit sokféle desszerthez felhasználnak.



Cukrászdához képest egészen tágas helyről van szó, látszik, hogy nem pusztán elviteles vásárlásra rendezkedtek be, hanem azokra a vendégekre is felkészültek, akik helyben szeretnének enni valamit. Nem kell feltétlenül a desszerttel kezdeni, mert empanada-t is árulnak. Ez egy latin-amerikai, kissé a calzonéra emlékeztető töltött tészta, amiből többféle húsos és vega verzió is kapható. A Spicy Beef-et (950 Ft) kóstoltam meg, amibe a név alapján kitalálható fűszeres marha mellé chili és olivabogyó került. Főételként nem teljesen állja meg a helyét, ha éhesek vagytok, egy ilyennel nem fogtok jól lakni, arra viszont tökéletes, hogy egyetek valami finomat az édesség előtt. Szerencsére nem annyira csípős, hogy befolyásolja az utána elfogyasztott sütemények ízét.



A desszertek közül a sajttortás pohárkrémet (550 Ft) választottam, mert a kiszolgáló szerint ebben érvényesül leginkább a dulce de leche. Ez a krém pedig egyből meggyőzött! Lágy, de azért elég sűrű, erőteljesen karamellás ízű és édesebb ugyan, mint amit általában szeretni szoktam, ebben a formában mégsem éreztem soknak. Így aztán nem csoda, hogy az ezzel készült sajttorta is nagyon bejött, és valószínűleg a többi süteményhez is hasonlóan jól illik, a brownie például szuper lehet vele. A krémet elvitelre is lehet kapni (egy 330 grammos üveg 1290 forint), szóval akár otthon is kísérletezhettek különféle receptekkel, de ne lepődjetek meg azon, ha az első adag elfogy, mielőtt bármelyiket kipróbálnátok.

Facebook: Eleche
Honlap: www.eleche.hu
Cím: Vaskapu utca 10.
Nyitva tartás:
H-P: 7:00-20:00
SZ-V: 9:00-18:00