2015. szeptember 2., szerda

Halkakas halbisztró

A legtöbb étterem étlapján szerepel egy-két halas fogás, de általában csak azért, hogy ez a kategória is le legyen fedve, ritkán fordul elő, hogy ezek az ételek némi kreativitást is fel tudnak mutatni. Az pedig különösen ritka, ha egy helyen az összes főétel a hal köré szerveződik, ilyen kajáldából Budapesten is csak néhány van. Ezek közé tartozik a Veres Pálné utcai Halkakas halbisztró is.

Általános ellenérv a halételekkel szemben, hogy drágák, ezen pedig nem segít, ha a Váci utca szomszédságában akarjuk elfogyasztani ezeket. Ehhez képest a Halkakas napi menüje 1300 forintért kínál levest plusz főételt, és általában egészen jól hangzó fogásokról van szó. De akkor sincs gond, ha valakinek mégsem szimpatikus az aktuális ajánlat, az étlapról választva sem nehéz megállni 2000 környékén, ami még mindig nem egy horribilis összeg. Én egy chilis halgolyó tálért illetve 3 deci házi limonádéért fizettem 2210 forintot, és utólag is úgy gondolom, hogy jó üzlet volt. 

Halkakas halbisztró - chilis halgolyó tál

Kezdem a limonádéval: remek! Pedig tényleg semmi különleges nincs benne, és pont ettől jó. Egyszerű, hűsítő citromos üdítő, ami szerencsére nincs agyoncukrozva. Erről van szó, nem kell ezt bonyolítani. A tálon három chilis halfasírt, zöldségek, sült krumpli plusz egy választható szósz volt, semmiből sem sok, de összességében elég. A fasírtot megkóstolva elsőre az tűnt fel, hogy a magyarostól eltérő, visszafogott a fűszerezése, és ez kifejezetten tetszett. A golyócskák így nem túl intenzív ízűek, de finomak, érezhető bennük a hal és kellemesen csípősek. A krumpli egy elég jóféle mirelit, a zöldségek és az általam választott tzatziki pedig a „rendben van, de semmi extra” kategóriába tartoznak. A képen is látszik, hogy tényleg nem túl nagy adagról van szó, mondjuk én pont jóllaktam vele, viszont, aki nagyon éhes, az inkább ne ezt a fogást válassza. 

Halkakas halbisztró - képek a falon

Halkakas halbisztró - berendezés

A halbisztró hangulatával sincs gond, a berendezést aranyos kis kopottas asztalkák és székek alkotják, a falakon pedig vidám, képregényszerű halas képek láthatóak. Asztalszerviz csak este 6 óra után és szombaton van, hétköznap napközben önkiszolgáló a hely. Ezt mondjuk jó lenne, kívülre is kiírni, mert, ha valaki először jár itt, és leül az egyik kinti asztalhoz, hiába várja a pincér érkezését. (Ha ki van írva, csak én nem vettem észre, akkor nem szóltam.) Az itt elfogyasztott ebédemben igazából semmi kiemelkedő nem volt, ennek ellenére jó esélyt látok rá, hogy visszatérek, és egy pillanatig sem vitatom a Halkakas létjogosultságát. Hiszen mégiscsak a Váci utca mellett lehet elérhető áron halat enni egy izgalmas étlapról válogatva – ez nekem több, mint elég.

Honlap: www.halkakas.hu
Cím: Veres Pálné utca 33.
Nyitva tartás:
H - SZ 12:00 – 22:00
V: 12:00-17:00