2015. szeptember 11., péntek

Filozófusok kertje

A Gellért-hegy Buda egyik jelképe, egyaránt közkedvelt a turisták és a fővárosiak körében. Ez érthető is, hiszen a rövid, közepesen meredek útvonal megtétele után a fentről elénk táruló látvány maximálisan kárpótol a fáradozásért. Van azonban, a Citadellától nem messze, egy olyan, kevésbé ismert, - és emiatt kifejezetten nyugis - de nem kevésbé érdekes rész, amit szintén megéri meglátogatni. Ez a Filozófusok kertje. 

Filozófusok kertje - térkép

Egy tágas zöld területről van szó, ahonnan remek kilátás nyílik a Budai Várra és Pestre is. A nevét Wagner Nándor 1997-ben készített szoborcsoportjáról (Filozófiai Kert) kapta. Ábrahám, Ekhnaton, Jézus, Buddha és Lao-Ce alakjai egy fénylő gömb körüli körben helyezkednek el, Assissi Szent Ferenc, Boddhidarma és Mahatma Gandhi szobrai pedig a körön kívül, egy vonalban állnak. Az alkotás melletti kőtáblán az "Egymás jobb megértéséért" felirat áll. Van ennek a műnek egy különleges, elgondolkodtató hangulata, amiért már önmagában megéri eljönni ide, de a park azok számára is érdekes lehet, akiket a szobrok teljesen hidegen hagynak. Vigyetek egy jó könyvet és/vagy sört, üljetek le a város „fölé” a fűbe, és élvezzétek a nyugalmat! A Filozófusok kertje remek helyszín piknikhez, italozáshoz, randihoz, vagy egy kis egyedül eltöltött időhöz.

Filozófiai kert szoborcsoport

Filozófusok kertje - kilátás

Tipp: ha kellő „felszerelés” nélkül érkeztek, akkor a közeli, Hegyalja úton lévő éjjelnappaliban meg tudjátok venni a szükséges dolgokat. Könyvet mondjuk nem, de inni,- és rágcsálnivalót biztosan találtok. Vasárnaptól elvileg egy kis időre visszatér a meleg, használjátok ki, és legyetek minél többet a szabad ég alatt!

Filozófusok kertje

Filozófusok kertje