2015. június 30., kedd

Boszorkánymúzeum

Gyakran hangoztatott érv a múzeumok ellen, hogy unalmasak. Ez persze nagyban függ az egyéni érdeklődéstől, de valószínűleg a fiatalok többsége nem igazán vágyik arra, hogy régi tárgyakat nézegessen. Viszont ma már rengeteg különböző témájú – gyakran interaktív – múzeum közül lehet válogatni, így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Én legutóbb a VII. kerületi Boszorkánymúzeumot látogattam meg, és ebben a bejegyzésben ezt a kiállítást fogom bemutatni.

Igazából nem is a kiállítás a legjobb szó rá, hiszen nem egy klasszikus, vitrinek között mászkálós programról ez, inkább egy kötetlen hangulatú előadás, ami a boszorkányság történetét mutatja be. Nem varázsigékre vagy bűvésztrükkökre kell számítani, inkább a téma tudományos hátteréről van szó, például a legendák alapjául szolgáló tényekről és a boszorkányüldözésekről, de úgy, hogy mindez még véletlenül sem száraz vagy unalmas. Leginkább egy olyan, érdekes történelemórához tudnám hasonlítani a dolgot, ahol nem a számonkérés miatt akartam megjegyezni minél többet az elhangzott információkból, hanem azért, hogy utána elmesélhessem őket másoknak. Szóba került többek között a „szúrópróba” kifejezés eredete, a lidérc elfogásának népi módszerei, illetve azt is megtudtam, hogy mi a repülőzsír. A nagyjából 1 óra hosszú előadás átfogó képet adott a témáról, de a múzeum azok számára is kínál programokat, akik jobban el szeretnének merülni a boszorkányságban: vannak specifikus események is, amik például a gyógynövények felhasználási módjaival, a szappankészítéssel vagy a szexuálmágia eszközeivel foglalkoznak. 

A boszorkánymúzeum nem kihagyhatatlan program, de sem időből sem pénzből nem kell sokat rászánni, és cserébe sok érdekességgel lehet gazdagodni. Fontos infó, hogy az előadásokon való részvételhez időpontot kell foglalni, az ár pedig 990 forintra csökkenthető a bónuszbrigádos ajánlat felhasználásával. 

Ui.: nem nagy tragédia, de azért elég fájó pont, hogy a mosdóhasználatért 150 Ft-ot kell fizetni. Nem hiszem, hogy pont ez ne férne bele a belépőbe.

Cím: Alsó erdősor utca 13.
Telefon: +36 20 618 5432
Foglalható időpontok
szerdától szombatig: 15:30 és 20:00 között