2015. május 31., vasárnap

Springfield titkai - avagy Homer Sipson találkozás a magyar retróval

Pár napja a Bartók Béla úton sétálgatva az egyik „kirakatban” Simpson családos poszterekre figyeltem fel. Nem a rajzfilmsorozatból kivágott momentumok voltak, hanem valahonnan már ismerős képek „simpsonosított” parafrázisai.

Zétényi Bori 'Springfield titkai' című kiállításáról volt szó, amely ingyenesen megtekinthető a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában. Szerencsémre épp nyitva tartási időn belül érkeztem, ezért gyorsan be is mentem, és alaposan megnéztem a képeket. Nem pusztán arról van szó, hogy az alkotó kicserélte a retró magyar plakátokon és a híres festményeken szereplő figurákat a Simpson családból jól ismert karakterekre, hanem tényleg újraértelmezte az eredeti műveket, és így azok kaptak egy újszerű, groteszk hangulatot. Mutatok erre egy példát:

Ebből:
Hentesárugyár - reklám

Ez lett:
Hentesárugyár - reklám (parafrázis)

Egészen hasonló, mégis kellően eredeti, és ez igaz a többi kiállított alkotásra is. Érdemes okostelefonnal érkezni, mert akkor a képek alatt lévő QR-kódot beolvasva, megnézhetitek az alapanyagul szolgáló művet, és össze tudjátok hasonlítani Bori verziójával. Még ezzel is együtt is egy szűk fél óra alatt lazán végignézhető az egész kiállítás, és ennyi időt érdemes rászánni, hiszen kreatív és ötletes. Mutatok még egy előtte-utána párost kedvcsinálónak, de a többiért már tényleg látogassátok meg a Zipernowsky Házat!

Jan van Eyck - Arnolfini házaspár

Jan van Eyck - Arnolfini házaspár (parafrázis)

A kiállítás helye: Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza
Cím: Bartók Béla út 33.
Megtekinthető: június  25-ig