2016. június 26., vasárnap

Padthai Wokbar

Ahhoz képest, hogy milyen sok helyen lehet thai kaját kapni a városban, igazán kevés tapasztalatom van ilyen téren. Úgy döntöttem, ideje javítanom a helyzeten, és elsőként a Padthai Wokbart vettem célba, ami főleg azzal hívta fel magára a figyelmemet, hogy a megadott összetevőkből saját magamnak legózhattam össze a az ételt. 


Nem igazán tudom, hogy a tradicionális thai változat milyen elemekből épül fel, de nem is feltétlenül az autentikus, inkább a finom vacsora volt a célom. Szóval a tészta helyett barna rizst választottam, amihez marhahúst, fafülgombát és green curry szószt kértem. A rendelés leadása után a látványkonyhának köszönhetően láthattam, ahogy ezek az alapanyagok egy wokban landolnak, majd az egyik szakács villámgyors és iszonyú profi, rutinos mozdulatokkal elkészíti az ételt. Jócskán voltak az étteremben, mégsem kellett senkinek pár percnél többet várnia, a frissességre pedig szintén nem lehet panasz.

Ízek tekintetében is jól szerepelt a Padthai Wokbar, a fűszerezés bátor, de nincs eltúlozva, a jó minőségű összetevők pedig igazán egységes kajává állnak össze. Ez persze a vendég választásán is múlik, de szerintem ezekből az alapanyagokból kifejezetten könnyű jó kombinációkat kreálni. A green curry szósz az étlap jelölése szerint közepesen csípős, és valóban ezt a szintet hozta: kellemesen megizzasztott, de azért nem kellett tűzokádástól tartanom, az íze pedig egzotikusabbá tette a vacsorámat.

Az általam kiválasztott variáció 1870 forintba került, és senkit nem akarok arról győzködni, hogy egy tál barna rizs némi zöldséggel és hússal (ebből tényleg nem volt túl sok) felturbózva megér ennyit, de, ha adtok egy esélyt ennek a helynek, szerintem ti sem fogtok csalódni. Nekem határozottan megjött a kedvem a thai ételekhez, valószínűleg ki fogok még próbálni pár hasonló wokbart, hiszen most már viszonyítási alapom is van.

Facebook: padthai wokbar
Honlap: padthaiwokbar.com/hu (itt találjátok meg a 3 étterem címét és nyitva tartását) 

2016. június 20., hétfő

Pali Bácsi Borozója és Étkezdéje

A jó kifőzde nagy kincs! Nem azt akarom mondani, hogy egy sertéspörköltért, vagy rántott csirkecombért átszelném az egész várost (ahhoz baromi jónak kellene lennie), de nagyon hasznos tudni, hogy melyik környéken hol lehet ezekből a hagyományos fogásokból jót kapni. A Mom Park felé járva számomra ilyen hely lett Pali Bácsi Étkezdéje, ahol baráti árakon lehet finom ételeket enni.

Pali Bácsi Borozója és Étkezdéje - étlap

Pali Bácsi Borozója és Étkezdéje - belső tér

Déltől 15 óráig egyféle napi menü várja az éhes vendégeket, ami 950 forintért levest és főételt tartalmaz. Vacsorára érkeztem, szóval erről lecsúsztam, de az étlapon található választék sincs túlárazva. A roston sült csirkemellfilé mellett döntöttem sajtmártással és rizzsel (1450 Ft), majd leültem és a következő kb. 20 percben alaposan szemügyre vettem a környezetet. Az pedig eszméletlenül retró, ami máshol jó eséllyel zavarna, itt azonban pont ráerősít a klasszikus kifőzdés hangulatra. Borozgató-sztorizgató törzsvendégek (mert első pillantásra látszik rajtuk, hogy gyakran járnak ide) nélkül, pedig egyértelműen halott lenne egy ilyen hely. A borozó mégiscsak megelőzi az étkezdét a névben, szóval legalább ugyanolyan fontos az ő jelenlétük, mint amennyire a piros-fehér kockás asztalterítő kötelező. Ottjártamkor a benti részt a "nagy öregek" foglalták el, a kinti, fedett, terasz-szerű helyiséget pedig söröző fiatalok töltötték meg, akik gyakran enni is kértek az italok mellé. Megnyugtató volt, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki nem csak inni jött ide.

Pali Bácsi Borozója és Étkezdéje - étlapPali Bácsi Borozója és Étkezdéje - roston csirke sajtmártással és rizzsel

Amikor kihozták a rendelésemet, azt is megtudtam, hogy miért.  A fényviszonyok ugyan nem kedveztek a mobilom képességeinek, így a kép nem tudja rendesen visszaadni, de a kaja igazán jól nézett ki. Egyszerű, de kifejezetten finom fogáshoz volt szerencsém, a hús egymagában talán kicsit száraz lett volna, de a szuper, ízletes sajtszósz remekül orvosolta ezt a problémát. Egy átlagos étkezdéhez (és az árszabáshoz) képest nagyon rendben volt az étel, és jól is laktam vele. Nem nyújtott semmi extrát, de erre ebben az esetben nincs szükség, mert így is biztos pontnak érzem, és, ha legközelebb erre járva éhezek meg, nem fogok sokat gondolkodni azon, hogy hova üljek be.
Számomra ugyan mellékes volt, de fontosnak tartom megemlíteni, hogy a tulajdonosok büszkén hirdetik politikai hovatartozásukat, a miniszterelnökünkről például több kép is található a helyen. Akit ez zavar, az inkább mellőzze Pali Bácsi Borozóját (vagy egyszerűen válassza a teraszt), a többieknek viszont érdemes megkóstolniuk itt egy fogást.

Facebook: Pali Bácsi Borozója és Étkezdéje
Cím: Tartsay Vilmos utca 8.
Nyitva tartás:
H-V: 10:00-22:00

2016. június 16., csütörtök

Belvárosi Disznótoros

A Király utca ugyan tele van menőbbnél menőbb street food-lelőhelyekkel, de azért szerencsére lehet itt találni igazi magyaros ételeket is. A Deák térhez közel eső Belvárosi Disznótoros például pontosan az, amire a neve alapján következtetni lehet - egy olyan étkezde a belvárosban, ahol a disznóvágások produktumaival lehet jóllakni. Nincs trendiskedés, nincs fine dining, hurka van meg kolbász. Ennél azért persze bővebb a választék, húsok közül például nem kizárólag sertés, hanem marha, csirke, kacsa valamint hal is szerepel az étlapon, és ezeket sokféle körettel, savanyúsággal tudjuk kiegészíteni. A rendelésünket pedig nem éttermi, de az átlagos talponállóknál messze igényesebb és a célnak tökéletesen megfelelő környezetben fogyaszthatjuk el.

Belvárosi Disznótoros - őrségi palócleves

Én egy őrségi palóclevest (600 Ft), egy-egy kolbászt és hurkát (600-600 Ft/db) illetve sült krumplit (350 Ft) kértem, mindez így nézett ki a tálcámon. Szerintem már a képen is látszik, hogy nem spórolnak az adagokkal, a krumpliból például egészen brutális mennyiséget adtak. Látványra is jól nézett ki, ezért ennek a megkóstolásával kezdtem az ebédet, és örömmel nyugtáztam, hogy az íze sem marad el a kinézetétől. Jól át van sütve, de nem zsíros, a szirmok széle ropogós, a közepük pedig puhább. Filmezés közbeni rágcsálnivalónak is simán el tudom képzelni, sokkal jobb vétel, mint egy zacskó chips. Levest viszonylag ritkán szoktam enni, de amit itt kaptam, az azért heti rendszerességgel elférne az étrendemben. Bátran fűszerezett, tartalmas, laktató. Amikor kevésbé vagyok éhes, akkor valószínűleg jóllaknék egy leves+krumpli párosítással is, de ezúttal biztosra mentem, és semmiképpen sem akartam a disznóvágások két fő ételét sem kihagyni.

Belvárosi Disznótoros - kolbász, hurka, sült krumpli

Szerencsére egyikben sem kellett csalódnom. A májas hurka és a kolbász is simán megállná a helyét egy falusi család vacsoraasztalán. A kisebb húsboltokban persze olcsóbban hozzá lehet jutni ugyanezekhez a kajákhoz, de itt azért azoknál kulturáltabb körülmények között lehet jóllakni, és a hely nevének első fele is indokolja ezt az amúgy abszolút nem vészes árazást. 2150 forintot fizettem egy olyan ebédért, aminek minden egyes eleme kifejezetten ízlett, és miután mindent elpusztítottam a tálcáról, annyira tele voltam, hogy hosszú órákig nem kellett kajáról gondolkodnom - ez szerintem jó üzlet. 

A Belvárosi Disznótoros ismét egy olyan hely, ahova érdemes elvinni a magyar gasztronómiával ismerkedni vágyó külföldi ismerősöket, mert a többezer forintos, direkt a turistáknak szánt "gulyásleves" helyett, itt valóban azt kapják, ami jellemző a hazai konyhára.
Facebook: Belvárosi Disznótoros
Honlap: www.belvarosidisznotoros.hu

Király utcai üzlet:
Cím: Király utca 1/d
Nyitva tartás:
H-CS: 10:00-22:00
P-SZ: 10:00-24:00
V: 10:00-20:00

Károlyi utcai üzlet:
Cím: Károlyi utca 17.
Nyitva tartás:
H-SZ: 9:00-19:00

2016. június 11., szombat

Butter Brothers

A legtöbb ember számára a pékségek leginkább a gyors, kényelmes reggeli elintézésekor jönnek szóba, vagy vészmegoldásként akkor, ha a nagy rohanás miatt minél gyorsabban szeretnének letudni egy napközbeni étkezést. A Butter Brothersre azonban nem így kell gondolni, ide egy klasszikus ebédre vagy éppen kávézni is érdemes betérni. Szokott lenni levesből és főételből álló menüjük is, ami most átalakítás miatt szünetel (hogy aztán később még jobb kajákat tudjanak majd kínálni), de az aktuális választékból sem esett nehezemre összerakni egy ebédet.


Két kakaós csigát illetve egy szendvicset kértem, és amikor mondtam, hogy mindezt itt szeretném fogyasztani, akkor a pultos srác figyelmeztetett, hogy ez szerinte sok lesz, inkább csak egy csigát vegyek. Érdekes, hosszú távon megtérülő módja ez az upselling-nek: ez alkalommal kevesebbet költöttem náluk, viszont a kedves kiszolgálás és a jótanács (mert valóban elég volt 1 csiga is) jelentősen növelte az esélyét annak, hogy később is visszatérjek. Persze ebből a szempontból a kaja minősége sem mellékes, de arról is csak pozitívan tudok nyilatkozni: a csiga omlós, nem túlcukrozott, viszont masszívan kakaós, és egy fél falat erejéig sem engedi meg magának azt a luxust, hogy száraz vagy íztelen legyen, a szendvics pedig remek példa arra, hogy van élet a felfújt, esetleg rágós zsemlébe szórt silány összetevőkön túl is. Könnyű, mégis tartalmas tésztájú ciabatta, benne friss zöldséggel és finom csípős kolbásszal.

Elsőre nem gondoltam volna, de ezzel a párossal tényleg jóllaktam, és utána sem lettem egyhamar éhes, mondjuk árban is egy szolidabb ebéd környékén jártam. A pontos összegre nem emlékszem, de a csiga a szendvics és a kávé 1500 forint körül volt. Ja igen, a kávé! Természetesen frissen őrlik, aztán egy La Marzocco géppel készítik el, a végeredmény pedig egy újhullámos kávézóban is simán megállná a helyét: erős, gyümölcsös, cseppet sem keserű. Szeretem, amikor egy komplett étkezést egy helyen meg tudok oldani, és nem kell átmennem máshova azért, hogy biztosan jó kávét vagy desszertet kapjak, ez pedig itt tökéletesen megvalósul. A sütik is baromi jól néztek is, és legközelebb tuti nem hagyom ki azokat sem.

Jól tudom, hogy ennek az árnak a feléből is jól lehet lakni, ha az egyre szaporodó albán pékségek valamelyikét (és mondjuk automatás kávét) választjátok, de elég egyszer megkóstolni a Butter Brothers termékeit, hogy lássátok, egészen más ligában játszanak, és ár/érték-arányt tekintve jobban megéri a drágább péksütik mellett dönteni. Ha újra lesz ebédmenüjük, biztosan vissza fogok térni, hogy azt is kipróbálhassam, de valószínűleg nem várok addig a következő látogatással.

Facebook: Butter Brothers
Cím: Lónyay utca 22.
Nyitva tartás:
H-P: 7:00 - 19:00 SZ: 8:00 - 13:00

2016. június 6., hétfő

Hasmacska étterem

Ha pizzát vagy hamburgert akarok rendelni, akkor már megvannak a bevált helyek (más kérdés, hogy egy-egy új teszt kedvéért mégsem mindig ezeket választom), de kevés olyan éttermet ismerek, ami igazán jól elkészített klasszikus, magyaros fogásokat szállítana házhoz. Elkezdtem tehát böngészni  a netpincér listáját és végül a Hasmacska étterem mellett döntöttem. Olaszos paradicsomleves (690 Ft), két szelet borsos tarja sült krumplival, salátával és tartármártással (1550 Ft) valamint két nutellás palacsinta (360 Ft) került a kosaramba, és a rendelés leadása után 50 perccel meg is érkezett a futár.

olaszos paradicsomleves

Ritkán szoktam alaposan megvizsgálni a a blokkot, de most valahogy megakadt a szemem a tetején lévő "Lacipecsenye Kft" feliraton. Főleg azért, mert tőlük már rendeltem, és a Hasmacska ezek szerint nem más, mint az egyik "álnevük" (a telefonszámuk is megegyezik, szóval semmi kétség). Ennyit arról, hogy valami új helyet fogok kipróbálni, még szerencse, hogy most nem ugyanazokat a fogásokat választottam, mint tavaly.

borsos tarja sült krumplival

nutellás palacsinta

Akkor meglehetősen elégedett voltam a minőséggel, és most sem volt okom panaszkodni az ételekre, ez némiképp enyhítette azt, hogy átverve éreztem magam. A leves igazán karakteres, fűszeres-savanykás ízvilágú, ami nekem bejött ugyan, de aki a klasszikusabb, paradicsomosabb változatot kedveli, az inkább ne ezt válassza. A mellé csomagolt pita magában kicsit száraz, de a levesbe mártogatva teljesen rendben van, és a kettő együtt elég laktató párost alkot. A sült krumpli a teljesen tipikus mirelit verzió, különösebb említésre nem érdemes, a sűrű és krémes tartármártás viszont kellemesen feldobja, ennek köszönhetően jobban csúszik a köret. A húsnál eltalálták az arany középutat: nem zsíros, de nem is száraz, pont jól át van sütve, és éppen annyira borsos, hogy jól érezhető legyen a fűszer íze, viszont ne okozzon köhögőrohamot. Érdemes a kétszeletes verziót kérni, mert a plusz tarja csak 290 forinttal dobja meg az árat, és így már biztosra lehet menni jóllakás terén. A palacsinta is ízlett, a vékony tészta bőséges töltelékkel párosult, amiről nem tudtam pontosan megállapítani, hogy valóban nutella-e, de eléggé hasonlított az eredetihez, szóval jóindulatúan elhittem.

Az ebédem tehát teljesen rendben volt, 2600 forintért a három fogással totál teleettem magam, és semmiben nem kellett csalódnom. Az éttermet most is ugyanúgy ajánlom, ahogy legutóbb tettem, az viszont zavar, hogy most valami új célpontot szerettem volna letesztelni, ehelyett csak a Lacipecsenye választékát sikerült továbbkóstolnom.

Facebook: Hasmacska
Honlap: www.hasmacska.hu
Cím: Gubacsi út 6.
Nyitva tartás:
H-V: 10:00-20:50